korv kan vara gott i...

Korv stroganoff         4 pers

Du behöver:

1 paket kycklingkorv

2 st små gul lökar eller en stor lök

1 st röd paprika

2-3  msk margarin

400 g passerade tomater (en burk med mosad krossade tomater)

1 dl mjölk

2-3 msk tomatpure

1 krm salt

1 krm peppar

Gör så här:                

  1. Skär korven i skivor. Lägg i margarin i en teflonkastrull och låt det smälta, lägg sedan i korven och låt det stekas i 5 min, låt värmen vara på 5:an.
  2. Hacka löken och paprikan under tiden i strimlor eller tärningar, lägg löken och låt det stekas med korven i 5 min. Lägg sedan i paprikan och låt det stekas i 3 min, rör om.
  3. Häll sedan i passerade tomater och rör runt. Häll på creme fraiche, rör om, lägg sedan i tomatpure. Rör om och låt det koka i 2 min.
  4. Lägg sedan i kryddor, efter smak. Låt det puttra på 4:an i ca 10 min.

Servera med Ris och tomat/gurka sallad

 


kurdisk maträtt

Kurdisk kyckling och Potatis soppa (görs i telfonkastrull)

Du behöver:                               

2 st kycklingfiler

2-3 msk margarin/matolja

6-8 medelstora potatisar

2-3 msk tomatpure (1 msk kan vara stark tomatpure om det finns hemma)

1-2 tsk salt

1 tsk svartpeppar

Gör så här:

  1. Skär kycklingfilen i tärningar. Lägg i margarin/olja i en teflonkastrull, ha på 5:an. Lägg sedan i kycklingen och 1dl vatten och låt kycklingen koka under lock tills den är genomkokt.
  2. Skala potatisen under tiden och hacka dem i tärningar. Lägg sedan i potatisen när kycklingen är genomkokt, rör om och låt det stekas ihop i 2 min och rör om.
  3. Lägg i tomatpuren och starkpure om det finns). Rör om ordentligt och lägg sedan i salt. Rör om och låt det stekas i 1-2 min.
  4. Lägg i vatten så det täcker ALLT i kastrullen och rör om och låt det koka hastigt på 6:an.
  5. När det kokat en stund, ca 10 min, kolla om potatisen är mjuk och smaka av, lägg i mer salt, krydda eller tomatpure om det behövs. Sen är det bara låta soppan koka i 5 min på 5:an och smaka av, känn på potatisen under tiden. När det smakar bra och potatisen är bra, stäng av värmen och lägg locket på sidan och låt det efterkokas.
  6. Servera med ris

CHILI

Chili corn carne a la GiA            2-4 pers

Du behöver:

400-500 gram köttfärs

1 gul lök

1 paprika

1-2 msk margarin

1-2 burk vita bönor I tomatsås

1 msk tomatpure

1-2 tsk salt

1-2 tsk spiskummin

1 tsk svartpeppar

1 tsk oregano

Gör så här

  1. Skala och skär löken i strimlor eller i små tärningar. Gör samma med paprikan.
  2. Lägg i margarin i en teflonkastrull och låt det smälta på 5:an. När det smält lägg i löken och låt löken fräsa. När löken stekts i 2-3 min lägg i paprikan och låt det stekas med löken i 5 min.
  3. Lägg sedan i köttfärsen och låt det stekas/kokas under lock i ca 10 min, rör om då och då. Salta och rör om. (Lägg i matolja om det behövs, om det steks för hårt) när köttfärsen är färdigstekt kan du lägga i tomatpure och blanda.
  4. Lägg sedan i alla kryddor och blanda, låt det stekas ihop i 3 min.
  5. Lägg i en burk bönor och rör om, vänta 2 min och beroende på hur du vill ha rätten som en gryta, lägg sedan i den andra burken och låt det småkoka i 10 min på 4:an och KOM ihåg att röra om då och då, smaka av! Om det behövs mer krydda, lägg i. smakar det för sött, lägg i en msk tomatpure till. Låt det koka under lock på 4:an. När det kokat och allt har sugits ihop till att bli gryta, stäng av värmen och låt den efterkokas.
  6. Servera med ris och rivna morötter

Tonfisk....

Tonfiskstuvning                         2 pers  

Du behöver:

2 msk margarin

2 msk vetemjöl

1 dl mjölk

1-2 dl vatten

1 burk tonfisk

1 krm salt

1 krm peppar

1 krm citronkorn

Gör så här:

  1. Smält margarinet i en kastrull
  2. Rör i mjölet, rör om med visp
  3. Vispa i mjölken och vattnet, lägg först en dl vatten och vispa och känn efter hur såsen är krämig eller puddingaktig, den ska vara krämig som en kräm. Lägg i mer vatten om det behövs. Låt det koka i några minuter.
  4. Smaksätt med kryddor
  5. Lägg i tonfisk, rör om ordentligt. Låt det koka i 2-3 min och servera med pasta.